Duidelijk situatiebeschrijving
Voor het project inventarisatie hulpmiddelen moeten we werken met 3 hulpmiddelen, een rolstoel, een elektrische rolstoel en een tillift. Deze hulpmiddelen moeten we kunnen bedienen en kunnen instellen op de wensen van de cliënten. Dit is een duidelijke situatiebeschrijving van het hulpmiddel tillift.
De casus gaat als volgt. Robert is 18 jaar en heeft een tweede stage MS. Hij kan zijn spieren niet meer bewegen. Hij moet daarom hulp krijgen van zijn vrouw of van een verzorgster. Zij kunnen hem helaas niet uit bed tillen. Daarom maken ze gebruik van een handige tillift. Deze tillift is speciaal ontworpen om mensen makkelijk en snel uit bed te krijgen.
Wanneer iemand een aandoening hebt, bijvoorbeeld MS, kan hij zijn spieren niet meer bewegen. Deze personen liggen vaak op bed. Maar ze hebben nog wel steeds hulp nodig met persoonlijke verzorging, aankleding en nog veel meer. Hierbij komt vaak familie en vrienden kijken. Maar als die het te druk hebben of het niet willen doen is er vaak een verzorger(ster) die het doet. Er is alleen wel een probleem. Iemand die verlamd is verliest niet ineens 40 kilo aan gewicht. Een volwassen man weegt rond de 80/90 kilo. Een verzorgster kan dit gewicht niet dragen. Daarom is er een handig hulpmiddel ontwikkeld, een tillift.
De tillift is makkelijk te bedienen en de verzorgers van de patiënt hoeven hem niet zelf in en uit bed te tillen. Het is gemakkelijk te bedienen met een afstandsbediening.
Maar hoe werkt de tillift nou precies? De tillift werkt als volgt. Als eerste wordt de patiënt op zijn zij gelegd. Daarna wordt er een zij gelegd naast de patiënt. In dit zeil komt de patiënt straks te hangen. Vervolgens wordt de patiënt weer op zijn rug gelegd op het zeil. Dan wordt de arm van de tillift omlaag gelaten tot vlak boven de patiënt. Dan worden het zeil vast gemaakt aan de arm, door een aantal haken vast te maken. De patiënt wordt vervolgens rustig omhoog gelift. De verzorgster ondersteund het hoofd van de patiënt, want die zal in het begin niet goed liggen. Ze kantelt het ziel ook zo dat de patiënt comfortabel in het zeil zit. Vervolgens maakt de verzorgster de rolstoel van de patiënt gereed. Door de rugleuning en het zitvlak iets naar achter te kantelen. Dit is erg belangrijk, omdat de patiënt anders uit de rolstoel valt. Ze pakt de patiënt vast als ze gaat rijden met de tillift. Daarna drukt ze een pedaal in waardoor de poten van de tillift uit elkaar gaan en het makkelijke is om de patiënt in de rolstoel te zetten. Daarna laat ze de patiënt rustig in de rolstoel zakken. Ze verwijderd het ziel van de patiënt en deze is klaar om vervoerd te worden. Om hem weer terug te krijgen voert ze dezelfde stappen uit alleen begint ze onderaan.
Maak jouw eigen website met JouwWeb