Wetten

Zorg kan soms veel kosten met zich meebrengen. De financiering hangt daarom af van de zwaarte van de zorg en ondersteuning die er bij nodig is. De financiering wordt daarnaast ook verdeeld in wettelijke kaders.

WMO: De WMO regelt voorzieningen zodat het mogelijk is dat u zo lang mogelijk thuis kun blijven wonen terwijl u herstelt van bijvoorbeeld een operatie of ziekte. Een aantal voorzieningen die de WMO kan regelen zijn:

  • Rolstoel
  • Huishoudelijke hulp
  • Douchestoel
  • Vervoer met deel taxi of Valys

De verantwoordelijkheid voor de ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn licht bij de gemeenten. Voor het uitvoeren van de Wmo krijgen de gemeentes geld van de overheid. De gemeenten hebben een eigen invulling gegeven aan de Wmo, dit kan dus per gemeente verschillen. Ook krijgt u alleen een zorgvoorziening indien u deze voor lagere tijd nodig heeft. Een rolstoel of een aanpassing aan u woning, zijn eigen bijdrage voor maatwerkvoorzieningen. Deze worden vastgesteld door de gemeenten en verklaard door het Centraal Administratie Kantoor (CKA). De hoogte van uw bijdragen is afhankelijk van uw inkomen, leeftijd, vermogen en gezinssamenstelling. Binnen de Wmo kunnen er afspraken gemaakt worden onder voorwaarden op een persoonsgebonden budget(pgb). Cliënten kunnen met dit budget zelf hun zorg organiseren en zorgverleners kiezen. Op basis van declaraties wordt het pgb door de Sociale Verzekeringsbank uitbetaald aan de ingehuurde zorginstanties. De pgb hangt af van de zorg die verleend wordt.

 

AWBZ:

De AWBZ, ofwel de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten dit is een verplichte ziektekostenverzekering. Dit is een verzekering tegen langdurige ziektekosten. In Nederland heeft iedereen recht op AWBZ- zorg. Vanaf het moment dat u een zorgverzekering hebt wordt u ook automatisch ingeschreven voor de AWBZ. Dit hoeft u zelf niet de regelen. Als u door een ziekte, ongeval of door een handicap afhankelijk wordt van langdurige zorg, dan worden de kosten vergoed door de AWBZ. Mocht er gebruik gemaakt worden van zorg uit de AWBZ, dan komen er ook eigen kosten bij. Hierbij worden kinderen onder de 18 uitgezonderd. De hoogte van deze bijdrage is afhankelijk van de volgende zaken:

  • Leeftijd
  • Inkomen
  • Samenstelling van uw gezin

Deze bijdrage wordt gerekend door het CAK. Zij sturen de rekening naar je toe.

Om zorg te krijgen uit de AWBZ, moet u eerst een aantal stappen maken:

  1. Indicatie aanvragen à deze vraagt u aan bij de CIZ in uw eigen gemeente
  2. AWBZ- zorg aanvragen à als de CIZ recht geeft op AWBZ-zorg, krijgt u een indicatiebesluit toe gestuurd
  3. Zorgverlener kiezen à uw mag zelf bepalen wie jou zorg verleent

 

ZVW:

Zorgverzekeringswet is een inkomensafhankelijke bijdrage aan de gezondheidzorg.

Iedereen met een inkomen betaald hieraan mee via de verplichte ZVW. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van het soort inkomen dat uw heeft.

Indien je ouder bent dan 18 is het verplicht om een vastgestelde basisverzekering vast te stellen. Jongeren onder de 18 worden gratis meeverzekerd. De verzekeraars zijn verplicht om alle klanten te accepteren die een basispakket willen afsluiten. De zorg zit in het basispakket en wordt dus vergoedt door de zorgverzekering